Vedtekter

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

 

Vedtekter for Vikåsen familiebarnehage AS

 

 Eierforhold

Vikåsen familiebarnehage er en privateid barnehage som er godkjent for 10 barn fra 0-6 år. Barnehagen har barn opp til skolealder.

 

Eierform

Barnehagen er et AS. Eier og styrer er Marianne Horvath Aadahl.

Org.nr          : 998643473

Eiers navn     : Marianne Horvath Aadahl

Adresse        : Sagplassvegen 57 7054 Ranheim

Telefon         : 928 00 200

E-post:          : vikaasenfb@outlook.com

Hjemmeside: www.vikåsenfamiliebarnehage.no

Facebook: Vikåsen familiebarnehage

 

Ansvar:

Eier(styrer) har pedagogisk, administrativt og økonomisk ansvar for familiebarnehagen.

Det er i tillegg ansatt en barnehagelærer som deler det pedagogiske ansvaret med eier.

 

Formål

Formål er i h.h.t. Lov om barnehage §1:

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

 

Barnehagen drives i samsvar med:

 • Lov om barnehage, og til enhver tid gjeldende forskrifter og retningslinjer utarbeidet     av Kunnskapsdepartementet

• Rammeplan for barnehager

• Årsplan/virksomhetsplaner for barnehagen

• Lov om internkontroll og barnehagens egne sikkerhets/internkontrolls rutiner

• Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler

• Vedtak gjort av eier.

 

Vårt motto og profil: Med skogen som lekeplass

I det daglige vektlegger vi mottoet «skogen som vår lekeplass». Vi har derfor valgt å ha dette som en profil i vår barnehage. Vår barnehage ligger tett inntil Vikåsenskogen og det gir oss god tilgjengelighet for å bruke skog og mark aktivt, samtidig som vi har et flott og variert uteområde. Vi ser stor verdi i mulighetene dette gir oss og derfor er det en selvfølge med motto; "Med skogen som lekeplass".

 

Bemanning/Vikarordning

Eier av barnehagen er pedagogisk leder i 100 % stilling og er utdannet barnehagelærer og styrer med tilleggsutdanning. Eier har tatt flere kurs ved NTNU innen Barn og unges psykiske helse og går nå skole innen spesialpedagogikk. Eier har daglig omsorg sammen med pedagogisk leder Sandra K. Hansen som jobber 100 %. Sandra har videreutdanning innen veiledning ved DMMH, i tillegg til flere kurs som CLASS. Med oss har vi Merete Kleveland 2 dager i uka. Hun har mange års erfaring innen Akvariet barnehage før hun begynte hos oss.

Barnehagen har vikarordning ved sykdom og annet fravær. De ansatte er jevnlig på kurs/fagdager for å holde seg faglig oppdatert.

 

Foreldresamarbeid

Samarbeid med hjemmet har mye å si for barnas trivsel og for fullgodt utbytte av oppholdet i familiebarnehagen. Barn som starter fra høsten, inviteres inn i barnehagen i juni måned. Det sørges for god dialog med foreldre og en god oppstart for barnet. Det vil bli arrangert samtaler med foreldre/foresatte ved oppstart, og videre etter behov. Foreldre/foresatte vil være velkomne til å se innom i dagens løp. Det er også viktig at foreldre/foresatte sørger for at egne barn har det utstyr som er nødvendig for at dagen i familiebarnehagen skal fungere. Foreldre/foresatte får en utstyrsliste fra familiebarnehagen som skal følges for å lette hverdagen for personalet og barna.

Vi arrangerer flere sosiale treff for foreldre og barn i løpet av barnehageåret, hvor vi legger opp til ulike opplegg.  

 

Foreldreråd og Samarbeidsutvalg

For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av foreldrene til alle barna og skal fremme deres fellesinteresser og bidra til at samarbeidet mellom familiebarnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre og ansatte i familiebarnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Representantene fra foreldrerådet velges for 2 år av gangen.

Familiebarnehagens eier skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget og samtidig sørge for at foreldrenes saker blir tatt opp i møter. Det avholdes møte 14 dager etter anmodning om møte. Det avholdes 2 møter i året og ekstra ved behov.

Samarbeidsutvalget skal ha 4 medlemmer og består av barnehagens styrer/eier, pedagogisk leder og 2 foresatte.

Departementets fastsatte” Rammeplan for barnehager” skal gi retningslinjer for barnehagens innhold og oppgaver. Samarbeidsutvalget behandler bl.a. årsplanen for den pedagogiske virksomheten i barnehagen. Årsplanen skal bygge på Departementets rammeplan og avspeile vedtektenes formål.

 

Samarbeidsbarnehage:

Vikåsen familiebarnehage har Nydammen familiebarnehage og Lekeplassen familiebarnehage som samarbeidsbarnehage samt Løkka familiebarnehage som holder til på Jonsvatnet.

 

Åpningstider/ferie

Barnehagen er åpen f.o.m. mandag t.o.m. fredag fra kl. 07.15-16.30. Julaften og romjula holder vi stengt. Vi har åpent mandag og tirsdag i påskeuka.

Vi har stengt 4 uker i juli måned. Juli måned er betalingsfri.

Barnehagen har 3 planleggingsdag. Vi velger ellers å legge det meste av planlegging til kveldstid.

 

Opptak

Barnehageåret er fra 1.august til 31.juli. Barnehageplassene tildeles etter løpende opptak. Opptak foretas av Trondheim kommune v/fagenheten for oppvekst og utdanning.

Søknad om opptak sendes via: http://www.trondheim.kommune.no/barnehage/

Frister: Hovedopptak innen 01.mars. Overflyttingsopptak innen 01.februar.

Opptakskriterier

Opptakskretsen er barn bosatt i Trondheim kommune samt nærliggende kommuner.

 

Lov om barnehager

§16. Rett til plass i barnehage.

- Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

- Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år i samsvar med denne loven med forskrifter.

- Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt. - Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.

 

§ 17. Samordnet opptaksprosess i kommunen.

- Alle godkjente barnehager i kommunen skal samarbeide om opptak av barn. Kommunen skal legge til rette for en samordnet opptaksprosess, der det tas hensyn til barnehagens mangfold og egenart.

- Brukernes ønsker og behov skal tillegges stor vekt ved selve opptaket.

- Ved en samordnet opptaksprosess skal likebehandling av barn og likebehandling av kommunale og private barnehager sikres.

- Forvaltningsloven kapittel IV til VI gjelder ikke for opptak i barnehage. Departementet kan gi forskrift om behandling av søknader om opptak i barnehage.

 

§ 18. Prioritet ved opptak

 - Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage. Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne. - Barn som det er fattet vedtak om etter barnevernloven §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak i barnehage. - Kommunen har ansvaret for at barn med rett til prioritet får plass i barnehage.

Egne tilleggskriterier

  • Søsken til barn i samme enhet. Det tilstrebes at søsken skal få plass i samme barnehage.
  • Barn bosatt i barnehagens nærområde (Vikåsen, Reppe, Ranheim)
  • Prioritering av alder og kjønn
  • loddtrekning

Oppsigelse

 

Det er gjensidig oppsigelsestid på 2 måneder, regnet fra den 1. i måneden etter at oppsigelsen fant sted. Oppsigelse av barnehageplass skjer på: http://www.trondheim.kommune.no/barnehage/

Moderasjoner

Søskenmoderasjon er 30 prosent for barn nummer to og gratis fra og med barn nummer tre. Søskenmoderasjon gis også når søsken går i forskjellige barnehager. Barnehagen følger til enhver tid regler for Trondheim kommunes moderasjonsordning:

http://www.trondheim.kommune.no/moderasjoner/

 

Foreldrebetaling

Eier fastsetter foreldrebetalingen etter veiledende makspris satt nasjonalt. Foreldrebetaling skjer forskuddsvis hver måned. Det betales for 11 mnd. i året. Juli er betalingsfri. Betalingen skjer forskuddsvis som er den 1 hver måned.

 

Kostpenger

Kommer i tillegg til foreldrebetalingen og skal dekke noe av utgifter barnehagen har til kost. Dette består av mellommåltid, lunch og frukt/grønnsaker hver dag + ett eller flere varmmåltid i uka. Vi legger vekt på et sunt og variert kosthold samt en del kortreist mat. Vi følger nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehage, utarbeidet av Helsedirektoratet. Kostpenger er 200 pr måned.

 

Turpenger

Barnehagen tar ikke turpenger. Turer dekkes alltid av barnehagen.

 

Barnehagens oppholdsareal

Inne består arealet i 1.etg av gang, stue, bad, kjøkken og 3 rom. Barnehagen disponerer også kjøkken, stue og bad i etasjen oppe. Barnehagen har egen inngang hvor barna har egne plasser. Inne arealet som disponeres er ca. 130 kvm.

Trondheim kommune har et minimumskrav om 4 kvm pr. barn over 3 år og 5,3 kvm pr. barn under 3 år. Ute disponerer barnehagen en stor hage som grenser til skogen. Det er allikevel skogen som er vårt hovedområde når vi er i lek.  Det er også flere lekeplasser tilknyttet området som vi besøker med jevne mellomrom.

 

Årsplan/ Dokumentasjon

Årsplan for den pedagogiske driften av familiebarnehagen utarbeides for ett år av gangen i samarbeid med foreldre og følger barnehageåret. Årsplan skal godkjennes av foreldrerepresentantene i samarbeidsutvalget. Årsplan utarbeides på grunnlag av barnehageloven, rammeplan for barnehager (forskrift til loven), formålsparagrafen og lokale forhold. Planen blir publisert på KidPlan, som er et verktøy for foreldre og ansatte i vår barnehage

Det blir hver annen måned sendt ut en plan over ulike tema som barnehagen skal jobbe med samt annen relevant info. Med bakgrunn i denne planen, sendes det ut tomåneders info hvor vi dokumenterer det vi har gjort. Det henges også opp bilder og annet som barna jobber med, hvor hverdagen dokumenteres. Barnehagen har egen nettside og oppdateres jevnlig. 

 

Politiattest

Barnehageloven

§ 30.Politiattest

Den som skal ansettes fast eller midlertidig i barnehage skal legge frem politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd.

Barnehageeier og kommunen som barnehagemyndighet kan kreve politiattest som nevnt i første ledd for andre personer som regelmessig oppholder seg i barnehagen eller har vesentlig innflytelse på barnehagens drift.

 

Taushetsplikt og opplysningsplikt

Barnehageloven

§ 44.Taushetsplikt

For virksomheter etter denne lov gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven §§ 13 til 13 g tilsvarende.

§ 45.Opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten og sosialtjenesten

Barnehagepersonalet skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som bør føre til tiltak fra sosialtjenesten eller helse- og omsorgstjenesten. Barnehagen skal av eget tiltak gi sosialtjenesten eller helse- og omsorgstjenesten opplysninger om slike forhold så langt opplysningene kan gis uten hinder av taushetsplikt.

 

§ 46.Opplysningsplikt til barnevernet

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barnevernstjenesten.

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal uten hinder av taushetsplikt melde fra til barnevernstjenesten uten ugrunnet opphold

 

når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt,

 

 

når det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling,

 

 

når det er grunn til å tro at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et spesielt hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring,

 

 

når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandel.

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, plikter også å gi opplysninger etter pålegg i samsvar med barnevernsloven § 13-4.

 

 

Forsikring:

Barnehagen har tegnet ulykkesforsikring på barna i den tiden de oppholder seg i barnehagen. Barnehagens forsikring dekker ikke privat utstyr, hverken klær, leker eller andre ting som f.eks. ski/akebrett eller vogn. Barnehagen dekker heller ikke briller eller høreapparat som måtte bli skadet.

Hvis barnet er uheldig og skader for eksempel en bil eller lignende, må dette dekkes gjennom foreldrenes forsikring.

 

Helsemessige forhold

Forskrift om miljørettet helsevern § 17 «Virksomheten skal planlegges og drives slik at risikoen for spredning av smittsomme sykdommer blir så liten som praktisk mulig».

Barnehagen følger kommunelegens anbefalinger. Familiebarnehagen har også laget sine egne retningslinjer for syke barn i barnehage. Syke barn trenger hvile og ekstra pleie. Hvis barnet ikke kan være ute, eller delta i aktiviteter på lik linje med de andre, bør det holdes hjemme. • Barna skal ha en feberfri dag før de kan være i barnehagen. I tvilstilfeller avgjør de ansatte om barnet kan være i barnehagen. • Hvis et barn er sykt, skal det gis beskjed til barnehagen. •styrer og pedagogisk leder har et smittevernansvar for barn og ansatte.

 

Førstehjelpskurs

Alle ansatte skal gjennomføre førstehjelpskurs, med repetisjon innen 1,5 år.

 

Tilvenning

Det er viktig at barna tilvennes barnehagen på en god måte, vi har derfor valgt å følge store deler av folkehelseprosjektet Liten og Ny i Barnehagen.

https://www.trondheim.kommune.no/contentassets/b1c4543980f34069beb3aee67ce07202/foreldre-informasjon-om-liten-og-ny.pdf

 

Vi vektlegger en god dialog med foreldrene ved oppstart.

Vi har besøksdag i juni måned for nye barn/foreldre.

Vi sender tidlig ut informasjon til foreldre om rutiner og oppstart, samt annet som er relevant når barnet skal begynne i barnehage.

 

Internkontroll

Barnehagen har utarbeidet et internkontrollsystem. Barnehagen godkjennes etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler. Dette innebærer at vi har utarbeidet et internkontrollsystem som samsvarer med denne forskriften. Barnehagen har utarbeidet en helse, miljø og sikkerhetsperm som er tilgjengelig for foreldre og ansatte.

 

Dyr

Eier har hund. Hund oppholder seg ikke i barnehagen.

 

Vedtektenes varighet

Vedtektene er fastsatt av eier og kan revideres som følge av eierforhold, antall hjem eller om andre forhold endres. Vi tilstreber til enhver tid å ha oppdaterte vedtekter. Vedtektene sendes til Trondheim kommune for orientering.

 

Marianne Horvath Aadahl

Eier/ Styrer av Vikåsen familiebarnehage

16 januar 2024